PANODIL FÖR BARN

Ta hand om framtiden

När ditt barn inte mår bra, lyssna till barnet och tala med det. Berätta varför det gör ont. Ett barns smärtupplevelse kan lindras genom att hålla barnet intill dig, vagga det och ge det närhet.

För behandling av tillfällig värk och feber hos barn är läkemedel innehållande paracetamol lämpligt och kan användas från då barnet är 3 månader / väger 5 kg. Värk och feber kan behandlas med receptfri Panodil, men om barnet lider av magsmärtor ska man först tala med en läkare innan man ger smärtlindrande läkemedel. Om ett barn under 12 år fortfarande behöver smärtstillande / febernedsättande läkemedel efter 2 dygn ska man också kontakta läkare.

Läs bipacksedeln noga innan användning.

Doseringskalkylator

Beräkna rätt dosering

Det är viktigt med noggrann dosering, och därför skall man alltid beräkna läkemedelsdosen efter barnets vikt och inte efter barnets ålder. Panodil® oral suspension kan erbjuda den mest exakta doseringen för barn, då dosen ges som ml per kg. Panodil® suppositorier (stolpiller) är bra för barn som mår illa eller inte vill svälja. Den framräknade doseringen kan ges var 4-6 timma högst 4 gånger per dygn.

Ange barnets vikt:
10
KG
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
10
Oral suspension:
5 ml
Suppositorier:
1 suppositorium
125 mg
Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln i läkemedelsförpackningen
för oral suspension eller supositorier innan användning.

Sjuka barn

Beräkna rätt dosering
ikon sjukt barn

Vad behöver våra barn när de är sjuka?

Ju större barn är desto lättare är det för dem att kommunicera sina behov. Men hur gör vi med de minsta? Sjuka barn behöver närhet. Kela extra mycket och låt dem få vila nära. Ett sjukt barn är ofta ointresserat av att äta och dricka. Särskilt vid feber är det extra viktigt att få i sig dryck. Erbjud något extra gott som saft eller juice. Har man ont i halsen kan det lindra med varm dryck, t.ex. honungsvatten eller varm saft. Tänk på att undvika sura drycker som citrusjuice som kan svida i en irreterad hals. Även maten kan få vara extra god och har man ont i hals eller öron är det bra om den är lättsvald som yogurth, glass eller risgrynsgröt. Då aptiten ofta tryter kan man i stället erbjuda lite men ofta. Om det finns skäl att ge barnet Panodil kan det var lämpligt att bjuda på något ätbart när den fått effekt. Då kan det ofta kännas lite lättare att både äta och dricka.

ikon feber

Barn - feber och värk

Feberkramp: Inget vanligt förekommande men kan inträffa, oftast hos mindre barn 1-3 år, i samband med att febern stiger snabbt. Barnet förlorar medvetandet och kroppen blir slapp. Armar och ben rör sig spasmiskt och barnets ögon rullar bakåt så att man ser ögonvitorna. Andningen upphör en kortarte stund och läpparn blir blåfärgade. I regel släpper krampen inom några minuter och barnet faller i sömn. Sök alltid vård första gången barnet drabbas av feberkramp.
Tandsprickning: Helt ofarligt men kan vara väldigt besvärligt för ditt barn. För att lindra besvären kan man erbjuda bitring. Gärn en sådan som kan kylas i kylskåp då kylan har en smärtlindrande effekt. Man kan också mycket försiktigt massera tandköttet med fingret. Hjälper inget kan man använda Panodil i korrekt dos, se doskalkylatorn
Växtvärk: Från några års ålder upp i tonåren kan barnen drabbas av växtvärk. Oftast kommer växtvärken när barnet lagt sig på benets framsida, runt knäled och vad. Man vet inte vad som orsakar det men det är helt ofarligt. För att lindra kan man massera benet och värma med vetevärmare. Ger det sig inte kan man ge Panodil i korrekt dos, se doskalkylatorn. Om värken tilltar eller även börjar förekomma dagtid bör man kontakta läkare. Likaså om man kan se yttre tecken som svullnad eller rodnad, om det påverkar barnets rörelseförmåga eller den uppstår på exakt samma ställe upprepade gånger.

ikon läkemdel

Barn och läkemedel

Många barn är mycket ovilliga att ta medicin. Det kan underlätta om man förklarar varför barnet ska ta medicinen. Panodil oral suspension är trögflytande vilket gör att man inte spiller lika lätt. Dessutom smakar den gott av jordgubb. Trots det får man aldrig likställa läkemedel med godis för att övetala barnet. Var bestämd med varför läkemedelet behövs och att det måste tas så blir det lättare för barnet att acceptera och förstå.

ikon vård av barn

Dags att söka vård

Många gånger kan man vårda barn med värk och feber på egen hand hemma, men ibland bör man vända sig till vården. Kontakta vården, gärna genom 1177 om barnet

  • ännu inte är sex månader gammalt
  • har ont i öronen eller fått hudutslag
  • har svårt att svälja, visar tecken på uttorkning och eller är mycket slappt och dåsigt
  • haft feber i fyra dagar

Sök omedelbart akut vård om barnet:

  • för första gången drabbas av feberkramp
  • drabbas av våldsamma kräkningar och inte kan behålla någon vätska
  • verkar var stel i nacken
  • drabbas av andningssvårigheter
  • inte är kontaktbart